Keittiöantiikkia


Hei ja aurinkoista marraskuun ensimmäistä päivää!








Ihastuin tässä syksyllä kirjakaupassa kierrellessäni "Keittiöantiikkia"- nimiseen kirjaan. Kirja oli niin ihana, että se oli pakko ostaa heti. Kirja on ilmestynyt tänä syksynä ja sen ovat kirjoittaneet Marketta Tamminen ja Bernt Morelius. Ihanat valokuvat ovat pääosin kuvannut Katja Hagelstam ja vanhat valokuvat ovat museokuvia. Olen lainannut kirjasta muutamia kuvia tähän "kirjaesittelyyn".

Kirjassa seurataan suomalaisen keittiön historiaa, toimintoja ja esineistöä 1600-luvulta aina 1900-luvulle asti. Kirjassa esitellään keittiövälineistöä, tekstiilejä, uuneja ja helloja, kattiloita, pannuja ja kasareita. Myös vauraiden talojen posliineja ja hopeita pääsee ihailemaan tämän kirjan myötä.

Kirja on mielestäni todella kiehtova ja mielenkiintoinen. Vanhat valokuvat ovat myöskin upeita kaikkine yksityiskohtineen : kiillotetut kupariastiat, räsymatot lattialla, pitsit hyllyjen reunoissa, palvelusväellä tärkätyt valkoiset esiliinat, ihanat kaapit ja maustehyllyköt jne.

Yläpuolella olevassa kuvassa on sinkkipäällysteistä peltiä oleva pesusoikko. Pyykkipojat ovat 1800-luvun lopulta.

Suomeen ensimmäinen emalitehdas perustettiin vuonna 1926. Ruotsista ja muualta Euroopasta emalia tuotiin Suomeen, varsinkin Maailmansotien aikana. Kuvassa suosittu väri, valkoinen sinisin raidoin.


Astioiden peseminen ennen vesijohtoa oli "toimenpide": vesi haettiin ja kuumennettiin, astiat pestiin ja huuhdeltiin, pistettiin valumaan ja kuivattiin sekä lopuksi vedet vietiin ulos. Usein työn teki keittiön pikkupiika.

Tässä muutamia poimintoja mielenkiintoisesta kirjasta.
Antoisia lukuhetkiä !

Elina